Meerderjarige inwonende kinderen hoeven huurhuis niet te verlaten na overlijden ouders

In het nieuws – radar.avrotros.nl –

Meerderjarige inwonende kinderen hoeven na het overlijden van hun ouder(s) niet langer binnen twee maanden de ouderlijke huurwoning te verlaten. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) werkt samen met demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan een wettelijke regeling, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Woningcorporaties krijgen de mogelijkheid om achterblijvende volwassen kinderen een tijdelijk huurcontract aan te bieden van maximaal twee jaar. Omdat een wettelijke regeling tijd vergt, heeft de minister in een gedragscode voor verhuurders vastgesteld hoe zij deze jongvolwassenen moeten helpen met huisvesting en maatschappelijke ondersteuning, schrijft Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Jongvolwassenen kunnen in een lastige situatie komen

Jongvolwassenen die hun hurende ouders verliezen, kunnen in een lastige situatie komen omdat zij niet zomaar het huurcontract van hun ouders kunnen ‘erven’. In de meeste gevallen moeten ze dan ook binnen twee maanden na het overlijden van hun ouders het huis uit. Naar schatting gaat het jaarlijks om enkele tientallen mensen.

‘Jongeren moeten zich kunnen richten op verwerken van verlies’

‘Jongvolwassenen die hun ouders verliezen moeten zich kunnen richten op het verwerken van het verlies. Dankzij deze afspraken kunnen zij langere tijd in de ouderlijke woning blijven wonen en hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun woonsituatie. Dat geeft meer rust en komt ten goede aan het rouwproces. Ik ben blij dat we samen met de verhuurders deze afspraken hebben kunnen maken’, aldus Ollongren.

Branchevereniging Aedes

De branchevereniging van woningcorporaties Aedes zei deze zomer al dat er werd gewerkt aan een regeling waardoor kinderen van wie de ouders overlijden langer in de woning kunnen blijven. Aanleiding was een kwestie in Enschede, waarbij twee dochters van 18 en 19 jaar uit hun woning moesten van de woningcorporatie nadat hun moeder was overleden. Het verhaal van de twee jonge vrouwen werd gepubliceerd in Tubantia. Vervolgens werd het pand van de betreffende woningcorporatie, Ons Huis, beklad met leuzen.

Janneke Geerts

Janneke heeft verschillende administratieve en managementfuncties gehad. Altijd was het werken met teams en mensen wat haar zo aantrok. Janneke is een organisator, een echte regelaar die graag mensen in hun kracht zet.
Daarnaast is ze al jaren mantelzorger. De ervaringen vanuit privé.

Het gelukt dat ze tijd en ruimte had om er te mogen zijn en met de drive om te onderzoeken waar ze nog méér voldoening uit kon halen kon het niet anders dan te starten met het NabestaandenKantoor. Het ontzorgen en organiseren zit in haar bloed.

Janneke luistert naar uw persoonlijke verliessituatie en lost praktische zaken voor u op. Dit geeft rust en ruimte om te rouwen. Ik ben graag uw vaste aanspreekpunt en ontzorg u in deze moeilijke periode.

Bel gerust! Dat kan op 06 51314380.

 

Magda van Ginkel

Magda van Ginkel heeft jaren bij verschillende (grote) bedrijven gewerkt als administratief medewerkster, officemanager, planner, coördinator. Ze weet als geen ander hoe belangrijk het is de zaken op orde te hebben.

Als er een dierbare is overleden, is dat een emotionele tijd, waarin ook de afwikkeling van uiteenlopende zaken aan bod komen. Hoe fijn kan het zijn, dat er op dat moment iemand zoals Magda, kan helpen. Ze werkt efficiënt en zakelijk en schept orde in de papierwinkel.

Magda biedt ook een luisterend oor als u door emoties overvallen wordt. Want er komt heel wat bij kijken. Ik zorg voor rust in deze zware periode, zodat er meer tijd komt voor het rouwproces. Ik ben uw vaste aanspreekpunt tijdens de afwikkeling van de nalatenschap.

Bel gerust!

 

Bel gerust

Het NabestaandenKantoor biedt u een luisterend oor bij verlies- en rouwverwerking en kan u bijstaan bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Whatsapp ons gerust