Hoe helpt u uw kind bij het verwerken van het verlies van een dierbare.

Kinderen en jongeren verwerken het verlies van een dierbare op verschillende manieren. 

Kinderen en verlies

Kleine kinderen tonen hun emoties sneller dan jongeren. Huilen sneller wanneer ze verdrietig zijn. Ze verwerken het verlies door te tekenen of door na te spelen wat ze beleven. Het is fijn om een rust plekje te zoeken. Even spelen bij een vriendje, daar zijn waar het verdriet minder voelbaar is. We hebben twee boekentips. Voor de aller kleinsten de boekentip “Lieve oma Pluis” van Dick Bruna. Nijntje was toch zo verdrietig. en voor jonge kinderen de boekentip Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk.” In dit boek vertellen 30 kinderen over wat zij meemaakten en hoe hun leven verder ging na de dood van hun vader of moeder

Jongeren en verlies

Het is fijn om te weten dat het niet vreemd is als uw puber zich even opsluit in zijn of haar kamer om even muziek te luisteren. Ze weten soms even niet hoe om te gaan met het verlies. Jongeren uiten zich vaak moeilijker. Daarnaast doet het pijn om het verdriet van de achtergebleven ouder te zien. Onbewust wordt de jongere vaak wat “onzichtbaar” en is om hulp vragen is dan ook extra lastig.  Voor jongeren/pubers hebben we ook een boekentip, dat isOver leven en dood” van Marja Baseler. Een boek speciaal geschreven voor jongeren aan de hand van gesprekken met jongeren. Je kunt losse stukjes lezen of een bepaald hoofdstuk. Het boek staat vol met waardevolle tips.

Bel gerust

Het NabestaandenKantoor biedt u een luisterend oor bij verlies- en rouwverwerking en kan u bijstaan bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Chat openen
Whatsapp ons gerust